viernes, julio 24, 2009

"Ho ha escrit un conegut meu i té gràcia, per desgràcia..."

Aquesta és la definició de la màfia que en fa la Wikipèdia en català:

La Màfia, com hom denomina habitualment en català la Cosa Nostra, és una societat secreta creada a Sicília dedicada al crim organitzat.
A començaments del segle XX va arribar als Estats Units amb les onades d’immigrants procedents de les regions meridionals d’Itàlia, i va tenir un gran influència en la societat d’aquest país fins els anys 80.
El seu objectiu és enriquir-se i guanyar poder a base de dur a terme activitats il·legals (contraban, tràfic de droga, prostitució, joc,…), quan cal exercint coaccions que van des d’amenaces fins a assassinats, passant per segrestos, xantatges, atemptats o la famosa Lupara Bianca (fer desaparèixer el cos d’algú sense deixar-ne cap rastre).
Amb el pas del temps el terme s’ha generalitzat fins els punt que avui en dia s’empra per a designar qualsevol grup que dugui a terme activitats il·legals.

Recentment, i en desconec el motiu, la Wiskipèdia en català ha incorporat un nou concepte que crec que la societat catalana hauria de conèixer, la Metropolitana. La Wiskipèdia la defineix de la següent manera:

La Metropolitana, com hom denomina habitualment en català el grup El Nostre Assumpte, és una societat mig secreta creada a l’àrea metropolitana de Barcelona, dedicada a viure de la política organitzada.
A mitjans del segle XX va arribar a Catalunya amb les onades d’immigrants procedents de les regions meridionals d’Espanya, i va tenir un gran influència en la societat d’aquest país, que s’allarga encara fins al dia d’ avui.
El seu objectiu és enriquir-se i guanyar poder a base de dur a terme activitats immorals (repetició d’idees falses, tràfic de càrrecs públics, adormiment nacional, prostitució de consciències, jocs de mentides,…), quan cal exercint coaccions que van des d’amenaces d’exclusió de la centralitat fins a morts polítiques, passant per segrestos d’estatuts, manipulacions de xifres de finançaments, atemptats a la dignitat institucional o la famosa Crosta Bianca (fer desaparèixer el catalanisme de les institucions sense deixar-ne cap rastre).
Amb el pas del temps el terme s’ha generalitzat fins els punt que avui en dia s’empra per a designar qualsevol grup polític espanyolista que dugui a terme activitats polítiques a Catalunya sense cap mena d'escrúpol.

I això ho afegeixo jo, els "capos" o "padrins" son en Montilla, en Corbacho, en Zaragoza, en Ferrán, García Bragado, i els que no coneixem...

Coronel Von Rohaut

No hay comentarios: