domingo, junio 14, 2009

"La estratègia nacionalista espanyola"

Lo que ens pot passar, dintre de poc, a Catalunya, si no ho tallem de soca-rel. Els partits nacionalistes espanyols, ja siguin de dretes o ja siguin d'esquerres, que per anar contra Catalunya i Euskadi els hi costa molt poc aliar-se, tenen els seus objectius molt clars: esborrar i anular las nacions perifèriques i la seva personalitat diferenciada d’Espanya.
En democràcia, lo que no và aconseguir ni el General Franco.

"Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya"

"11 de juny del 2009 - per Col·lectiu Retolaza"

"Rodolfo Ares vol convertir l'Erztaintza en l'ariet contra l'esquerra abertzale"

"En poques setmanes de govern del lehendakari Patxi López, els pactes inconfessables amb el PP i amb les estructures fàctiques de l'Estat espanyol s'estan fent evidents: S'impedeix que la llengua vehicular de l'ensenyament sigui l'euskera (per la via judicial), i es comença una subtil neteja ideològica ("la crosta" que en diuen alguns dirigents socialistes catalans) a la corporació basca de ràdio i televisió, així com a l'Ertzaintza, col·locant aquest cos policial en el pitjor moment des de la seva creació.
L'Estat va donar l'excusa als poder fàctics després de la transició democràtica de que es creava l'Ertzaintza per a vèncer el terrorisme d'ETA. Però a Euskadi va governar el nacionalisme democràtic representat pel PNB, i aquest no concebia la policia basca com una eina contra l'independentisme, sinó com una policia integral d'Euskadi, per a servir als ciutadans i combatre la delinqüència i el crim organitzat, i si calia intervenir contra "el terrorisme" evidentment també ho feia, però aquesta no era essencialment la seva lluita perquè creia que el conflicte armat que es produiria a Euskadi no tenia, ni té, solució policial, sinó política.
Durant tots aquest anys, l'Ertzaintza, amb dificultats, ha guanya un prestigi i és estimada per la immensa majoria de la societat basca, tot i les dificultats de ser entesa la seva acció preventiva i repressiva per una part important de l'esquerra abertzale. Han estat anys difícils, perquè l'Ertzaintza no volia esdevenir la policia colonial, "els cipayos" dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat. Aquesta credibilitat i aquest prestigi, avui, perillen.
Rodolfo Ares, el nou i flamant conseller de l'Interior del govern basc, sembla no adonar-se de que juga amb foc i amb el futur dels 8.000 professionals de l'Ertzaintza que, any rere any, han hagut de guanyar-se amb dificultats la credibilitat de la població. Ara els gran titulars de la premsa són que l'Ertzaintza serà "la punta de llança contra el terrorisme", i evidentment, contra els seus entorns. I això pot desfer la feina feta durant tants i tants anys.
És cert que el conseller de l'Interior basc ha començat a col·locar estratègicament comissaris de l'Ertzaintza d'un perfil molt professional, per a evitar una gran problemàtica amb la resta de professionals d'un cos durant tants anys controlat per persones properes al nacionalisme democràtic basc, però la intranquil·litat hi és. I intentar una dictadura del sindicat Erne, de conegudes posicions socialistes i anti esquerra abertzale, i amb un esperit, alguns, revengista amb els membres del cos propers al PNB, pot ser un còctel explosiu que col·loqui en problemes l'estabilitat d'un cos professional i disciplinat com l'Ertzaintza.
Rodolfo Ares ha creat una unitat dedicada a la lluita antiterrorista, que serà dirigida pel comissari Lucio Cobos, de procedència socialista, però respectat dins l'estament policial, inclòs el dels CFSE, cosa que encara preocupa més, perquè molts sectors professionals i sindicals de l'Ertzaintza creuen que se'ls pot utilitzar de "cipayos" de la policia de l'Estat. Un adjectiu que els havia costat anys de fer oblidar. I la tensió ha arribat al màxim quan s'ha intentat proposar que s'articulin i organitzin patrulles conjuntes de la Guàrdia Civil i l'Ertzaintza, fet que desprestigiaria el cos nacional de policia basc davant gran part dels seus mateixos veïns.
Les properes setmanes, doncs, seran decisives. El conseller Rodolfo Ares ha començat a produir signes d'alarma en el cos, i la ma negra del PP i les "clavegueres de l'Estat" treballen per a destruir l'honorabilitat d'un cos policial com és l'Ertzaintza per a intentar convertir-lo en el que va ser la Royal Ulster Constabulary d'Irlanda del Nord, durant les dècades d'enfrontament amb l'IRA.
Tot sembla donar la raó, doncs, als diversos analistes i experts en l'Ertzaintza que asseguren que l'Estat vol aprofitar la coartada d'una ETA debilitada i pràcticament sense actuacions importants per tal d'acabar amb una de les peces fonamentals de la construcció nacional basca: l'Ertzaintza."


Coronel Von Rohaut

No hay comentarios: