viernes, abril 18, 2008

Catalunya a Brussel.les

Transcripción de un interesante artículo sobre la inclusión de una Catalunya independiente en la Unión Europea.

Coronel Von Rohaut


DIJOUS, 17/04/2008 - 12:02h

López Tena defensa a Brussel·les la presència d'una Catalunya independent a la Unió
Exposa el procés d'ampliació interior de la UE en una conferència amb polítics, funcionaris, empresaris i periodistes


El president del Cercle d'Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena, ha fet a Brussel·les una conferència en què ha defensat que Catalunya formarà part de la UE com a estat independent.

Ha plantejat que el proper procés d'ampliació comunitari es basarà a acollir nacions, com Escòcia o Catalunya, que ja en formen part com a ens subestatals. Quan esdevinguin estats, no hi hauran de tornar a demanar l'ingrés.



López Tena ha dit això davant d'un auditori format per polítics, funcionaris europeus, empresaris, i periodistes. A la conferència 'Catalonia, the next State in Europe? The question of internal enlargement, a new process in the EU', ha dit que no existeix cap tipus de legislació europea sobre el tema i que, per tant, s'hauran d'aplicar els tractats internacionals vigents.

En aquest cas, com que Catalunya ja és part de la Unió, no n'haurà de tornar a demanar l'ingrés, sinó que en continuarà formant part amb un estatus diferent, tesi que també defensa el govern escocès al document 'Choosing Scotland's Future'.

L'article 17 del Conveni de Viena de 1978 estableix que 'quan una nació s'escindeix té el dret de subrogar-se i assumir les obligacions contretes per l'estat al qual pertanyia' i que 'només ho ha de notificar a totes les parts'. En el cas de Catalunya, diu que seria tan fàcil com comunicar-ho al govern espanyol i als altres vint-i-sis socis de la UE, informa ACN.

Els oients li han plantejat dubtes econòmics i jurídics sobre les relacions entre Catalunya i la Unió, i han estat particularment interessants les demandes de concreció que li ha sol·licitat un membre de la direcció general d'ampliació, que s'ha identificat com a tal.

López Tena, vocal del Consell General del Poder Judicial espanyol i militant de CDC, ha estat presentat pel director de VilaWeb i vice-president del Centre Europeu de Periodisme, Vicent Partal.

No hay comentarios: